Vitamine si minerale in timpul sarcinii si a alaptarii

O importanta deosebita in nutritia gravidei este aportul combinat de proteine, glucide, lipide, vitamine si minerale. Dietele alimentare trebuie evitate, gravidele urmand sa respecte un regim alimentar echilibrat care sa asigure bebelusului toate principiile nutritive necesare cresterii si dezvoltarii armonioase.

Acidul folic

  • se recomanda administrarea inca inainte de conceptie si in prima parte a sarcinii (exceptii: unele indicatii medicale, cand se extinde administrarea pe tot parcursul sarcinii, ex: talasemia minor)
  • aportul scazut poate determina un risc crescut al aparitiei defectelor de tub neural, anemie megaloblastica, risc crescut de avort, de nastere prematura, hipotrofie fetala.

Calciu

  • transferul de calciu de la mama la fat creste mai mult in luna a VII-a de sarcina
  • gravidele primesc in trim. III suplimente de calciu si vit.D pentru profilaxia rahitismului

Vitamina A

  • are risc teratogen in sarcina (doze peste 10.000 UI/zi), de aceea nu se recomanda suplimentarea ei deoarece necesarul de vit. A in sarcina nu este crescut.

Vitamina B12

  • este necesara sintezei proteice. Niveluri scazute de vit. B12 se constata la persoanele cu diete vegetariene. Sugarii alaptati de mame care au un regim alimentar vegetarian prezinta deficit de vit. B12,urmand sa li se suplimenteze obligatoriu vit. B12 in combinatie cu vit. D

Vitamina B6

  • carenta de vit. B6 poate determina dermatite, anemii, neuropatii periferice.
  • suplimente de vit. B6 se recomanda in special gravidelor tinere si multiparelor.

Vitamina C

  • suplimente de vit C se recomanda la gravidele fumatoare, consumatoare de alcool, multiparelor

Vitamina D

  • deficitul de vit. D duce la aparitia rahitismului
  • ajuta la absorbtia si fixarea calciului in organism

Fierul

  • se recomanda o alimentatie echilibrata ce asigura necesarul de fier
  • in cazul anemiei feriprive se administreaza fier, zinc si cupru

Zincul

  • deficienta sa poate fi teratogena la om
  • aportul scazut de fier se asociaza cu greutatea mica la nastere

Gravidele nu trebuie sa manance “pentru doi”, ci trebuie sa constientizeze ca iau masa in doi, mama si fatul. Pe perioada sarcinii nu sunt recomandate curele de slabire, dar surplusul de greutate nu trebuie sa depaseasca 12-15 kg. Se recomanda sa manance mai putin si mai des decat mai rar si mai mult.

sursa: www.ginecologie-ecografie.ro