O migrena este un tip comun de durere de cap, care poate sa apara impreuna cu simptome cum ar fi greata, varsaturile, sau sensibilitatea la lumina. La multe persoane o durere trepidata este simtita doar pe o parte a capului.Unele persoane care au migrene, au simptome de avertizare inainte de a incepe sa le doara capul efectiv.
Cauze
Foarte multi oameni au migrene. Aproximativ 11 din 100. Durerile de cap tind sa fie afisate primele incepand cu varsta cuprinsa intre 10 si 46 de ani. Ocazional, migrenele pot sa apara mai tarziu in viata unei persoane fara antecendente de astfel de dureri de cap. Migrenele apar mai fregvent la femei decat la barbati si pot fi congenitale. Femeile pot avea mai putine migrene atunci cand sunt gravide. Majoritatea femeilor cu dureri de cap au astfel de atacuri in special in decursul ultimelor doua trimestre de sarcina.
O migrena este cauzata de o activitate anormala a creierului care este provocata de stres, de anumite alimente, de factori de mediu sau poate fi provocata de orice altceva.
Oamenii de stiinta considera ca migrenele apar datorita modificarilor in vasele de sange din creier. Astazi acestia cred ca migrenele incep efectiv in creier si sunt implicate diverse cai nervoase si substante chimice. Modificarile afecteaza fluxul de sange din creier si din tesuturile inconjuratoare.
Atacurile de migrene pot fi declansate de: alcool, reactii alergice, anumite mirosuri sau parfumuri, modificari hormonale, modificari ale somnului, exercitii, zgomote puternice, mese neregulate, stres fizic sau emotional, fumat sau expunerea la fum de tigara.
Anumite alimente si conservanti din produsele alimentare pot declansa migrene la unele persoane. Legat de alimentele care pot declansa migrene este bine sa evitati: orice alimente prelucrate, fermentate, murate sau marinate, ciocolate, produse lactate, produse alimentare care contin glutanat monosodic, produse alimentare care contin tiramina, vinul rosu, branza, pestele afumat, ficatul de pui, fasole, fructe precum avocado, banane sau citrice, carne care contine nitrati, ceapa si untul de arahide.
Mai exista si alte alimente care pot provoca migrene in afara acestei liste.
Diagnostic
Medicul poate diagnostica aceste dureri de cap doar punand intrebari despre simptome si antecedente familiale de migrene, precum si prin monitorizarea modului in care o persoana raspunde la tratament. Un examen fizic complet va fi efectuat pentru ca medicul sa se asigure ca nu suferiti de migrene din cauza hipertensiunii arteriale, tensiunii musculare, probleme cu sinusurile sau o tulburare mai grava a creierului.
Testele nu sunt necesare daca dumneavoastra prezentati simptome tipice de migrene. Cu toate acestea medicul poate dori efectuarea unui RMN sau a unei CT pentru a exclude cauzele.
Daca aveti o migrena cu simptome neobisnuite, cum ar fi slabiciune, probleme de memorie, sau pierderea vigilentei, un EEG poate fi necesar pentru a exclude convulsiile. Rar, poate fi efectuata o punctie lombara.
Tratament
Nu exista nici un tratament specific pentru durerile de cap. Scopul este de a preveni simptomele prin evitarea sau ameliorarea factorilor care le declanseaza.
Cand aveti simptome de migrene incercati sa le tratati imediat. Durerile de cap pot fi mai putin severe. Cand incepe migrena este bine sa beti multa apa pentru a evita deshidratarea, odihniti-va intr-o camera linistita si intunecata, puneti o compresa cu apa rece pe cap.
Medicamentele recomandate de medic sunt utilizate pentru reducerea numarului de atacuri, pentru a preveni aparitia precoce a simptomelor de migrena si pentru a reduce atacurile. Astfel de medicamente pot include: antidepresivele, medicamente beta-blocante sau blocante ale canalelor de calciu si inhibitori ai recaptarii steroidiene cum ar fi venlafaxina.
Pot fi prescrise si medicamente care previn simptomele de migrene. Acestea pot reduce durerea, greata si primejdia emotionala. Medicamentele din acest grup includ: sedative, narcotice, medicamente nesteroidiene.
Simptome
Tulburarile de vedere sunt considerate o avertizare ca o migrena urmeaza sa se apropie. Simptomele pot aparea la ambii ochi si pot include: un spot de orbire temporara, vedere incetosata, dureri oculare.
Simptomele de avertizare apar de obicei cu 10 sau15 minute inainte ca durerile de cap sa apara. Cu toate acestea pot sa apara timp de cateva minute cu 24 de ore inainte.
Migrenele pot fi usoare sau severe. Pot fi simtite in spatele ochiului, in partea din spate a gatului si a capului. Pentru multi pacienti, durerile de cap incep pe aceeasi parte de fiecare data.
Migrenele apar mai profunde pe o singura parte a capului, incep cu o forma usoara si se pot agrava dupa cateva minute sau ore si pot dura de la 6 lana la 48 de ore.
Alte simptome care pot aparea odata cu migrenele includ: frisoane, cresteri urinare, oboseala, pierderea poftei de mancare, greata si varsaturi, amorteli, furnicaturi sau slabiciune, probleme de concentrare, probleme de gasire a cuvintelor, sensibilitate la lumina si la sunet si transpiratii.
Simptomele care pot persista chiar si dupa ce migrena a trecut includ: gandire neclara, nevoia de somn si dureri cervicale.