Intoxicatii alimentare

Intoxicatiile alimentare sunt rezultatul consumului de organisme sau toxine din mancarea contaminata. Cele mai multe cazuri de intoxicatii alimentare sunt datorita prezentei bacteriilor comune E.coli sau Staphylococcus.

Cauze
Intoxicatiile alimentare pot afecta o persoana sau pot sa apara ca un focar la un grup de oameni care a consumat aceeasi mancare contaminta.
Intoxicatiile alimentare tind sa apara la picnicuri, cantine scolare si alte astfel de cazuri. In aceste cazuri, produsele alimentare pot fi lasate fara sa fie bagate in frigider prea mult timp.
Intoxicatiile alimentare apar adesea de la consumul de carne, produse lactate sau alimente care contin maioneza si care au stat nebagate in frigider mult timp.
Intoxicatiile alimentare pot fi cauzate de: Bacillus cereus, Botulism,  Campylobacter, Cholera, Enterita E. Coli, Listeria, ciuperci otravitoare, Salmonella, Shigella, Yersinia.

Botulismul este o forma grava de toxiinfectie alientara care poate fi fatala. Poate aparea de la conserve.
Sugarii si persoanele in varsta sunt supuse celui mai mare risc pentru toxiinfectii alimentare care pot fi fatale.
Gravidele si femeile care alapteaza trebuie sa fie deosebit de atente si sa evite toxiinfectiile alimentare.

Diagnostic
Medicul va efectua o examinare pentru a cauta semne de toxiinfectie alimentara. El va va intreba de asemenea ce alimente ati mancat recent.
Testele care pot fi efectuate includ: teste de sange, teste de voma, cultura de fecale si urina.
In cazurile grave medicul poate apela la una dintre urmatoarele proceduri: plasarea unuiinstrument subtire in anus pentru a cauta sursa hemoragiei sau a infectiei, test pentru a masura impulsul electric al muschilor si pentru verificarea existentei botulismului, testarea lichidului de la nivelul coloanei vertebrale.

Tratament
Pacientul se va recupera in termen de cateva zile.
Nu mancati alimente solide pana cand diareea nu a trecut, beti orice fluid.
Daca aveti diaree si sunteti in imposibilitatea de a bea lichide, ati putea avea nevoie de ingrijire medicala si de flude administrate intravenos. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii mici.
Pentru cele mai comune cazuri de intoxicatii alimentare medicul nu va prescrie antibiotice.
Daca ati macat crustacee sau ciuperci intoxicate veti avea nevoie iediata de asistenta medicala. Medicul va lua masuri pentru golirea stomacului si eliminarea toxinelor.

Simptome
Simptomele incep de obicei in decurs de 2-6 ore de la mancarea alimentelor. Aceste mmente pot fi mai lungi sau mai scurte in functie de cauza toxiinfectiei alimentare.
Simptomele posibile includ: crampe abdominale,  diaree, febra si frisoane, dureri de cap, greata si varsaturi, slabiciune.