Electromiografie

Electromiografia (EMG) permite evaluarea nervilor periferici sau a activitatii musculare. Denumirea corecta este electroneuromiografie si testarea poate cuprinde doua parti : studiul conducerii nervoase si miografia. Electromiografia este folosita pentru a ajuta la diagnosticul afectiunilor neuromusculare.

Studiul conducerii nervoase se realizeaza prin inregistrarea raspunsului muscular dupa aplicarea unui stimul electric de mica intensitate pe traiectul nervului cercetat. Electromiografia presupune inregistrarea activitatii electrice in muschi, cea generata spontan sau consecutiv contractiei musculare. Pentru aceste investigatii se pot folosi electrozi de suprafata (de exemplu, mici discuri metalice care se lipesc pe piele) sau ace-electrod (ace speciale, foarte fine).

Care sunt inconvenientele tehnice/ reactiile adverse ale investigatiei? Aplicarea de curent electric poate determina disconfort local, in functie de parametrii curentului utilizat, insa prin colaborare corecta medic – pacient pot fi evitate reactiile adverse de durata. De asemenea, efectuarea acestei investigatii la pacientii cu pacemaker sau aparat Holter poate determina disfunctia acestora.

In ceea ce priveste electromiografia cu ac, desi examinarea este considerata invaziva, disconfortul creat prin intepare este minim. Se utilizeaza ace de unica folosinta ceea ce elimina riscul transmiterii de infectii pe cale parenterala. Deoarece exista risc minim de sangerare, examinarea cu ac se poate face numai la pacientii care NU sunt sub tratament anticoagulant si care NU prezinta risc hemoragic semnificativ. In timpul acestei parti a examinarii poate fi atins un vas de sange mai important si in acest caz medicul trebuie informat in cel mai scurt timp posibil despre reactiile adverse observate dupa investigatie : edem, durere.

Contraindicatii sunt tratament anticoagulant in curs, diateza hemoragica, infectii extinse ale pielii, pacemaker. In vederea examinarii trebuie sa prezentati hemoleucograma si INR (International Normalized Ratio – analiza care exploreaza capacitatea de coagulare a sangelui unui pacient), rezultate din ultima luna.

Electroneuromiografia (EMG) se recomanda in evaluarea paraliziilor de nervi periferici, neuropatii, radiculopatii, plexopatii si a afectiunilor musculare. Examinarea se realizeaza structurat pentru a raspunde intrebarii medicului clinician. Astfel, electroneuromiografia (EMG) reprezinta o investigatie neurofiziologica complementara examenului clinic si se va efectua la indicatia unui medic specialist / primar pentru evaluarea diagnosticului de suspiciune.

Inainte de procedura, medicul dumneavoastra va va explica procedura si va ofera posibilitatea de a pune intrebari cu privire la procedura.
Nu este necesar sa fiti nemancat inainte de testare. In unele cazuri, se recomanda limitarea consumului tigarete si bauturi cofeinizate cu doua – trei ore inainte de testare.

Informati medicul despre toate medicamentele (cu sau fara prescriptie medicala) si suplimente pe baza de plante pe care le luati.
Nu mai utilizati lotiuni sau uleiuri pe piele timp de cateva zile inainte de procedura, sau cel putin nu le mai folositi in ziua examenului.

Electroneuromiografia (EMG) este realizata de catre un medic neurolog si se poate efectua in ambulatoriu sau ca parte a sejurului intr-un spital. Examinarea poate varia in functie de afectiunea investigata. Medicul dumneavoastra va poate da instructiuni suplimentare dupa procedura, daca sunt necesare.

Dr. Ruxandra Borindel
Medic specialist Neurologie

sursa: www.cd-babes.ro