Anemia

Anemia este o afectiune in care organismul nu are suficiente globule rosii sanatoase. Hematiile asigura oxigenul la nivelul tesuturilor organismului. Hemoglobina este proteina care transporta oxigen in interiorul celulelor rosii din sange. Acesta ofera celulelor rosii din sange culoarea rosie. Persoanele cu anemie nu au suficienta hemoglobina.

Cauze
Cauza depinde de tipul de anemie. Cauzele posibile includ: anumite medicamente, boli cum ar fi artrita sau cancerul, unele gene mostenite care pot cauza anemie, insuficienta renala, pierderea sangelui, dieta precara, sarcina, probleme cu maduva osoasa, probleme cu sistemul imunitar, care determina distrugerea celulelor sangvine, chirurgia la stomac sau la intestine care reduce absorbtia de fier, vitamina B12 si acid folic.

Diagnostic
Medicul va efectua un examen fizic si va gasi ritm rapid cardiac si pale de piele. Unele tipuri de anemie pot dezvalui alte descoperiri in urma unui examen fizic.
Urmatoarele teste de sange sunt folosite pentru a diagnosticarea anemiei: nivelul sangvin de vitamina B12, acid folic, vitamine si minerale, examinarea maduvei osoase, celulele rosii sangvine si nivelul hemoglobinei.
Pot fi efectuate si alte teste medicale pentru a descoperi alte boli care pot provoca anemia.

Tratament
Tratamentul administrat ar trebui sa elimine simptomele de anemie si poate include: transfuzii de sange, corticosteroizi sau alte medicamente care suprima sistemul imunitar, eritropoietina, un medicamnet care ajuta maduva osoasa sa produca mai multe celule de sange, suplimente de fier, vitamina B12, acid folic si alte vitamine si minerale.

Simptome
Simptomele posibile includ: dureri in piept, ameteala sau stare de confuzie, oboseala sau lipsa de energie, dureri de cap, probleme de concentrare, respiratie scurta, constipatie, probleme de gandire si furnicaturi.